01-11-2014

Lean bouwen volgens Dura Vermeer


Tijd en geld besparen door intensieve samenwerking

John Haverkort is adjunct-directeur van Dura Vermeer in Hengelo. Hij is er trots op dat het Lean bouwen inmiddels zijn vruchten afwerpt. “Na twee jaar ‘oefenen’ in de praktijk, werken we sinds begin 2013 volledig Lean”, vertelt hij. “Dit houdt in dat we bij ieder project waarde creëren voor de eindgebruiker en verspilling voorkomen. Zo blijven we onszelf en ons werkproces verbeteren, waardoor we ieder volgend project weer een stukje sneller en goedkoper kunnen realiseren.”

Nul opleverpunten

“Het reduceren van de faalkosten is een belangrijk onderdeel”, vervolgt John Haverkort. “Hiermee hebben we de afgelopen jaren flinke stappen gemaakt, waardoor we nu ieder project opleveren met nul opleverpunten. We zijn dus na de oplevering minder tijd kwijt aan het oplossen van foutjes, wat flink kan schelen in het budget. Een win-winsituatie dus! Maar er zijn meer verbeteringen mogelijk en daar blijven we actief aan werken. Dit doen we met vaste partners, in langdurige samenwerkingsverbanden. We zijn goed op elkaar ingespeeld, kennen elkaars verwachtingen en respecteren elkaars expertise.”

Werkbare planning voor iedereen

Hoe gaat Lean bouwen in z’n werk? “Tijdens de gezamenlijke planningsessie maken we met alle belangrijke samenwerkingspartners een planning die voor iedereen werkbaar en haalbaar is”, legt John Haverkort uit. “Zes weken vóór de start van de bouw bespreken we met elkaar of deze nog steeds haalbaar is. Tijdens de bouw monitoren we iedere week samen hoe het gaat. Hierbij kijken we een week terug – wat ging er mis en wat kon er beter? ¬– en een week vooruit – loopt iedereen op schema of moeten we bijsturen? Ook bespreken we iedere morgen met de medewerkers op de bouwplaats kort de planning voor die dag en of alles naar wens verloopt. Ten slotte houden we na afloop van het project een verbeterbespreking, waarbij we de oorzaak achterhalen van dingen die stroef liepen of fout gingen. Met uiteraard verbeterpunten voor de volgende keer.”

Scherp blijven

Eric Langenhof, accountmanager van Bribus, is enthousiast over deze manier van werken: “We hebben nu samen zo’n zes projecten op deze manier gerealiseerd. Met als grote voordeel dat we direct vanaf het begin kunnen meedenken, tekeningen van keukenopstellingen kritisch kunnen bekijken en adviezen kunnen geven ter verbetering. We komen dus niet voor verrassingen te staan. In het begin kostte deze manier van werken extra tijd, maar daar plukken we nu de vruchten van. We streven naar één handeling per woning per dag, zodat we elkaar niet voor de voeten lopen en niet onnodig op elkaar hoeven te wachten. Op deze manier kunnen we zo strak mogelijk plannen. Bovendien houdt het ons als bedrijf ook scherp. En als samenwerkende partijen in een bouwproject verbeterpunten voor onze werkwijze zien, dan horen we die uiteraard graag!”

Eigen verantwoordelijkheid

John Haverkort vult aan: “Alle partners werken open en transparant, ieder met zijn eigen verantwoordelijkheid. Beschadigt iemand een keer iets, dan wordt dat gemeld, zodat we het zo snel mogelijk kunnen oplossen. Open en eerlijk zijn, daar draait het om. Dat doen we ook richting de toekomstige bewoners: werden zij vroeger zoveel mogelijk van de bouwplaats geweerd, nu zijn ze iedere twee weken op vrijdagmiddag van harte welkom. Een mooie gelegenheid om wensen en verwachtingen door te spreken. Dat voorkomt veel aanpassingswerk achteraf.”

Net als thuis

“Een belangrijk punt van Lean werken, is dat je afwijkt van de bekende paden”, zegt Eric Langenhof. “Je moet ieder proces opnieuw bekijken en bedenken: wat is handig en praktisch? Dat de tegelzetter vóór of na de keuken komt bijvoorbeeld. Samen bespreken we wat werkbaar is voor iedereen, zodat we nog sneller, beter en veiliger ons werk kunnen doen. Op deze manier blijven we onze normen bijstellen, waarbij onze stelregel blijft: is het geworden zoals je het thuis ook had willen hebben?”

Terug naar nieuwsoverzicht

U bevindt zich hier:

Blijf op de hoogte

Het laatste nieuws


Bribus blijft voortdurend innoveren. Met nieuwe producten en diensten, maar bijvoorbeeld ook met bijzondere samenwerkingsverbanden. We houden u hiervan graag op de hoogte. U vindt de laatste berichten over ontwikkelingen bij Bribus hier. Daarnaast houden we onze relaties op de hoogte via onze digitale mailing.

Bribus onderdeel geworden van de Nobia groep


13-7-2018 | Bribus is de afgelopen vijf jaar sterk gegroeid en ziet voldoende potentieel nog verder door te groeien. Aan de andere kant zien we een sterke concurrentie op ons afkomen. Om goed voorbereid te zijn op de toekomst heeft de directie besloten onderdeel te worden van de Nobia groep. Nobia AB is genoteerd aan de Nasdaq Stockholm en heeft per 13 juli 2018 de aandelen van Bribus overgenomen.

Lees meer

Studio B, vastgoed geselecteerd


4-6-2018 | Centraal op PROVADA 2018 stond de vraag; ‘Hoe maakt u uw investering waardevol?’ Investeren betekent blijven vernieuwen. Wat gaat er vooraf aan innovatie en hoe blijft deze innovatie waardevol met het oog op veranderende trends. Geheel in het teken van dit thema hebben wij Studio B gelanceerd.

Lees meer

Bribus en MVO


25-5-2018 | Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is voor Bribus een vanzelfsprekendheid. We deden al veel op dit gebied, voordat MVO echt op de agenda kwam in het bedrijfsleven. Op onze website zijn we daarom zo concreet mogelijk in de stappen die we hierin hebben gezet. Dat is absoluut geen borstklopperij, want we weten als geen ander dat we hiermee nog lang niet klaar zijn. ‘De markt’ wil weten wát we doen en hóe we dat doen. Gewoon, transparantie. Niet door allerlei keurmerken en certificaten overal op te plakken, maar door te laten zien wat daarachter zit. We vertellen daarom wat we doen, waarom we dat doen en we laten zien hoe we dat doen.

Lees meer

Samen voor een 9+


20-2-2018 | Bribus streeft naar hoge klanttevredenheid en een positieve beleving door zijn klanten. Zo streven wij naar een 9+ organisatie. Om sublieme klantervaringen te verwezenlijken voeren we een proactief intern beleid. Hiervoor hebben we onder andere het communicatieprotocol Bribus 9+ voor onze medewerkers geïntroduceerd. Een praktisch manifest en werkboek in één.

Lees meer

Project Skaeve Huse


9-1-2018 | In Overschie, Rotterdam, zijn elf zogenaamde ‘Skaeve Huse’ geopend. Woonunits die bedoeld zijn om veroorzakers van extreme woonoverlast, in een omgeving met een minimum aan prikkels, na verloop van tijd weer terug te laten keren in een reguliere woonwijk. Deze woonunits worden begeleid en verzorgd vanuit het CVD. Bewoners komen vrijwillig in dit project, na beoordeling door een selectiecommissie bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeente Rotterdam, het CVD en Woonstad Rotterdam.

Lees meer

Bribus-keukens in een prachtig monumentaal pand


2-1-2018 | Deventer is rijk aan oude, karakteristieke panden. In veel gevallen gaat het zelfs om rijksmonumenten. Op het moment dat een dergelijk pand verbouwd moet worden, komt er het nodige specialisme om de hoek kijken.

Lees meer

Wij wensen u een fantastisch 2018!


14-12-2017 | Bij Bribus blikken we terug op een mooi jaar. 2017 heeft ons interessante samenwerkingen, prachtige projecten en veel nieuwe collega’s en productinnovaties gebracht. Dat alles maakt dat wij met veel optimisme uitkijken naar 2018. Samen met u maken we er weer een fantastisch jaar van!

Lees meer

Verstelbare keuken voor Antoni van Leeuwenhoek


16-11-2017 | Een huiselijke, praktische keuken waar (revaliderende) kankerpatiënten kunnen oefenen met huishoudelijke taken, om zo te laten zien wat zij juist wel of nog niet zo goed kunnen. Dat was de wens van het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Bribus dacht graag mee.

Lees meer

Blijf op de hoogte en ontvang onze nieuwsbrief

Het nieuws