header

niet praten, maar doen

Circulaire keuken


Prototype 1 van de circulaire keuken is een aansprekend voorbeeld van hoe wij bouwen aan de toekomst. Onder begeleiding van de TU Delft nemen we deel in een projectgroep die zich als doel heeft gesteld een circulaire keuken te ontwikkelen. We hebben nu een keukenconcept met een (theoretisch) veel langere levensduur. Deze keuken voor het leven is continu aanpasbaar aan veranderende wensen. Een circulaire keuken betekent minder materiaalverbruik, minder milieubelasting en tevreden bewoners. Dankzij prototype 1 komt de realisatie van een compleet circulaire keuken steeds dichterbij.

Voordelen


  • 160628_Bribus Logo_Rondje RGB

    Kostenefficiënt

  • 160628_Bribus Logo_Rondje RGB

    Toekomstbestendig

  • 160628_Bribus Logo_Rondje RGB

    Eenvoudig aanpasbaar

 
 

In eerste instantie is het uitgangspunt een circulaire keuken te ontwikkelen voor de sociale woningbouwsector. Maar bekijk je de keuken goed, dan leent die zich ook voor andere markten


Wim Diersen
Directeur

quote wim

Een levensduur veel langer

dan 20 jaar

Goede voortrekker

duurzaamheid


Ongeveer 1,5 miljoen keukenkasten worden elk jaar vervangen voor nieuwe kasten. De oude kasten zijn niet meer bruikbaar en verdwijnen doorgaans op de afvalbelt. In een tijd waarin we nadenken over het gebruik van grondstoffen en het milieu en zoeken naar oplossingen, vindt Bribus dat het anders moet. Daarom ontwikkelen wij samen met de TU Delft een prototype keuken voor een mensenleven. De keuken is een product dat ten opzichte van andere bouwcomponenten vaak vervangen wordt. Wij zien de circulaire keuken als een goede voortrekker in de transitie naar een circulair gebouwde omgeving.

Bribus - Duurzaam
bribus circulaire keuken

modulair principe

Plug-and-play


De circulaire keuken is ontwikkeld volgens een modulair plug-and-play-principe. Een docking station is gemonteerd op de muur en keukenmodules worden daaraan vastgeklikt. De modules zoals kasten, schappen en achterwanden kunnen gepersonaliseerd worden met een stijlpakket. Zo is de opstelling en uitstraling van een keuken gemakkelijk aanpasbaar aan de (veranderende) wensen van gebruikers. De volledige keuken vervangen is nagenoeg nooit meer nodig.

Bekijk video

plug and play

Eenvoudig en gemakkelijk

Aanpasbaar


Een keuken aanpassen of repareren is niet altijd eenvoudig. De circulaire keuken brengt daar verandering in. Die biedt de gebruiker voordelen in aanpasbaarheid en reparaties. De circulaire keuken is eenvoudig af te stemmen op wensen qua opstelling en uitstraling, zodat een geheel nieuwe keuken niet meer nodig is bij veranderende smaak of omstandigheden. Reparaties worden makkelijker doordat de keuken niet verlijmd is, maar alle onderdelen los en vast te klikken zijn.

190410- Afbeelding kern van de zaak

Download de Bribus

MVO brochure

Brochure downloaden (PDF)

Woningcorporaties

zijn enthousiast


De circulaire keuken wordt in eerste instantie ontwikkeld voor de sociale woningbouwsector, omdat daar relatief veel keukenwisselingen zijn. De ontwikkeling wordt begeleid door woningcorporaties die deelnemen in de projectgroep. Ron Onverzaagt, manager service en onderhoud bij Ymere, reageert enthousiast: “Met het vervangen van de panelen kun je de keuken een heel nieuw uiterlijk geven. Onze huurders stellen dat op prijs.”

De totale keukenmarkt

De projectgroep kijkt inmiddels verder dan alleen de sociale woningbouwsector. Er wordt ook gekeken naar toepassing van het concept in de totale keukenmarkt. Hiervoor zijn ook nieuwe deelnemers in de projectgroep toegetreden vanuit de beleggerswereld.

woningcorporaties enthousiast

DE VOLGENDE STAP

Bewijs dat het kan


Als promovendus aan de TU Delft werkte Bas Jansen de afgelopen twee jaar mee aan het prototype van de circulaire keuken. “We hebben nog dingen te verbeteren, maar we tonen met dit prototype 1 aan dat een circulaire keuken mogelijk is”, zegt Jansen over de lancering van het prototype in januari 2019. 

De volgende stap wordt dat Bribus samen met de TU Delft en input van specialisten uit allerlei vakgebieden een verbeterde prototype 2 ontwikkeld. Dit prototype gaat de daadwerkelijke realisatie van de circulaire keuken weer een stap dichterbij brengen. Jansen durft al verder vooruit te kijken: “We verwachten over een jaar of drie klaar te zijn voor de markt.”

Lees meer

190417-Samenwerking bolletjes
Bel met Bribus

Heeft u een vraag of opmerking?

Contact opnemen

Bel (0315) 65 17 45 of ga naar onze contactpagina:

Naar contact