header

Niet zeggen, maar doen 
Circulaire keuken

De ontwikkeling van de circulaire keuken is een aansprekend voorbeeld van hoe wij bouwen aan een duurzame toekomst. In samenwerking met de TU Delft nemen we deel in een projectgroep die als doel heeft gesteld een circulaire keuken te ontwikkelen die ook daadwerkelijk circulair is.

Voordelen

  • 160628_Bribus Logo_Rondje RGB

    Kostenefficiënt

  • 160628_Bribus Logo_Rondje RGB

    Toekomstbestendig

  • 160628_Bribus Logo_Rondje RGB

    Eenvoudig aanpasbaar

Een keukenconcept 
Met aanzienlijk langere levensduur

In 2019 werd het eerste prototype gepresenteerd en daarmee beschikken we over een keukenconcept met, -in theorie-, een aanzienlijk langere levensduur. De langere levensduur wordt vooral gecreëerd door enkele circulaire ontwerpregels die wij samen met woningcorporaties en beleggers hebben vastgesteld. Een tijdloos ontwerp, materialen met een lange levensduur en zo min mogelijk eindig materiaal zorgen ervoor dat de nieuwe keuken, volgens onderzoek, tachtig jaar mee zal gaan. Ondertussen leren en ontdekken we zoveel mogelijk over circulariteit. En dat nemen we mee in de rest van onze bedrijfsprocessen.

In eerste instantie is het uitgangspunt een circulaire keuken te ontwikkelen voor de sociale woningbouwsector. Tijdens dit traject zijn onderzoek en zorgvuldigheid belangrijker dan claimen de eerste te zijn.

Wim Diersen, Directeur

Wim Diersen vertelt over de ontwikkeling van de circulaire keuken van Bribus

Een circulaire keuken betekent minder materiaalverbruik,
Minder milieubelasting en tevreden bewoners

plug and play

GOEDE voortrekker 
Duurzaamheid

Ongeveer 1,5 miljoen keukenkasten worden elk jaar vervangen door nieuwe kasten. De oude kasten zijn niet meer bruikbaar en verdwijnen doorgaans op de afvalbelt. In een tijd waarin we nadenken over het gebruik van grondstoffen en het effect daarvan op het milieu, vindt Bribus dat het anders moet. De keuken is een product dat ten opzichte van andere bouwcomponenten vaak vervangen wordt. Daarom ontwikkelen wij samen met de TU Delft een prototype met een langere levensduur. Wij zien de circulaire keuken als een goede voortrekker in de transitie naar een circulair gebouwde omgeving.

Milieuvriendelijk en Vooruitstrevend

Modulair principe
Plug-And-Play

Het concept van de circulaire keuken bestaat uit een modulair plug-and-play-principe. Een basisframe is gemonteerd aan de muur. Aan dat frame kunnen modules, zoals kasten, schappen en achterwanden vastgeklikt worden in drie verschillende werkhoogtes. Deze kunnen daarna gepersonaliseerd worden door middel van een stijlpakket. Zo is de opstelling en uitstraling van een keuken gemakkelijk aanpasbaar aan de veranderende wensen van gebruikers. Dit geldt ook voor het leidingwerk.

De leidingen voor water en elektra worden bij de circulaire keuken achter het basisframe geïnstalleerd. Door te werken met een voorzetwand kan het leidingwerk tijdens de gehele levensduur van de keuken aangepast worden.  De volledige keuken vervangen is nagenoeg nooit meer nodig. 

Plug-And-Play
eenvoudig aanpasbaar

Eenvoudig
Aanpasbaar

Aanpassing of reparaties van de circulaire keukens zijn eenvoudig, doordat de keuken niet verlijmd is, maar alle onderdelen los en vast te klikken zijn. Dit gebeurt door middel van gebruiksvriendelijke kunststofverbindingen die ervoor zorgen dat er geen monteur aan te pas hoeft te komen als onderdelen vervangen moeten worden. Deze zogeheten biobased verbindingen zijn gemaakt van natuurlijk, recyclebare grondstoffen. 

duurzaam
Materiaal

Een essentieel onderdeel van het realiseren van de circulaire keuken is het kiezen van het juiste materiaal. Bribus gaat hierin voor het beste voor het milieu, zonder in te leveren op kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Voor de circulaire keuken wordt dan ook gebruik gemaakt van het innovatieve multiplex FalcWood. 

Falcata is een houtsoort uit Indonesië. Daar gebruiken boeren deze bomen om schaduw te geven aan hun gewassen en zo de bodem gezond te houden. Als de bomen te oud worden en te veel schaduw geven, worden ze gekapt en vervangen door nieuwe aanplant. Het FalcWood multiplex wordt gebruikt door Bribus voor zowel de kastonderdelen als voor de werkbladen van het prototype. Het is 40% lichter dan gebruikelijk multiplex en is tevens schroefvast, watervast en stabiel. Een unieke combinatie van eigenschappen die positief bijdragen aan de levensduur van de circulaire keuken. 

FalcWood is verkrijgbaar via Bribus

Woningcorporaties
Zijn enthousiast

Het prototype van de circulaire keuken wordt in de eerste instantie geplaatst in de sociale woningbouwsector. Daar zijn namelijk relatief veel keukenvervangingen. De ontwikkeling wordt begeleid door diverse woningcorporaties die deelnemen in de projectgroep. Door middel van de plaatsingen bij deze corporaties onderzoeken wij waar de voordelen liggen en welke uitdagingen wij tegenkomen in het proces van het verbeteren van dit product. Tot nu toe reageren service- en onderhoudsmonteurs enthousiast: “Met het vervangen van de panelen kun je de keuken een heel nieuw uiterlijk geven. Onze bewoners stellen dat op prijs.” 

De projectgroep kijkt inmiddels verder dan alleen de sociale woningbouwsector. Er wordt ook gekeken naar toepassing van het concept in de totale keukenmarkt. Hiervoor zijn nieuwe deelnemers in de projectgroep toegetreden vanuit de beleggerswereld. Zo kunnen we de komende periode onderzoeken of de circulaire keuken zich ook leent voor deze markt. 

 

Bribus en TU Delft ketensamenwerking
circulaire keuken

De volgende stap
Bewijs dat het kan

Voor prototype 2 hebben wij met het projectteam besloten om circa veertig circulaire keukens bij verscheidene woningcorporaties te plaatsen om onderzoeksresultaten te genereren over het product, het transport, de montage en de gebruikerservaring van bewoners. Wij willen in 2021 het prototype 2 zoveel mogelijk evalueren, zodat we de gegevens kunnen gebruiken voor verdere ontwikkelingen ten behoeve de circulaire keuken. 

We blijven de circulaire keuken monitoren en ontwikkelen. Wij nemen u graag mee in dat proces. Onze actuele bevindingen kunt u binnenkort lezen op een blogpagina die we hiervoor aan het ontwikkelen zijn. Stap voor stap analyseren wij de complete circulaire keuken en delen wij onze ervaringen: van materiaalkeuzes en milieu-impact tot eventuele verdienmodellen. Wij zien deze keuken als een goede voortrekker in de transitie naar een circulair gebouwde omgeving.