Duurzame keukens

Onze stijl
Duurzame keukens

Bribus hecht enorm veel waarde aan duurzaamheid. Niet zomaar een holle kreet, want ons hele doen en laten is afgestemd op verantwoord ondernemen. Sterker nog; wij willen voorop blijven lopen op duurzaamheidsgebied. We zijn continu op zoek naar mogelijkheden om de meest duurzame keukens te produceren: van het gebruik van duurzame grondstoffen tot recycling en hergebruik. Dit doen we niet alleen. Samen met onder andere de TU Delft doen wij onderzoek naar de meest duurzame vorm die een keuken maar kan hebben; een ‘keuken voor het leven’. Belangrijk, want we willen de wereld beter achterlaten voor volgende generaties.

Doelstellingen

  • 160628_Bribus Logo_Rondje RGB

    Transitie naar een circulaire keuken

  • 160628_Bribus Logo_Rondje RGB

    Hergebruik van grondstoffen

  • icoon-bribus-rondje

    Duurzame productiematerialen

Alle Bribus Keukens worden
Met groene stroom geproduceerd!

Duurzame keuken van ecologisch verantwoord materiaal

DUURZAME KEUKEN VAN
Ecologisch verantwoord materiaal

Wij produceren ecologisch verantwoorde keukens door gebruik te maken van duurzame materialen. Een voorbeeld hiervan is van Bribus ECO. Deze spaanplaat bestaat voor bijna 100% uit gerecycled hout en kan aan het einde van de levensduur volledig worden hergebruikt. Zo verbruiken we nagenoeg geen nieuwe grondstoffen en leveren we een bijdrage aan de circulaire economie. Daarnaast gebruiken we Falcwood in onze keukens. Dit is een lichtgewicht multiplex werkblad met een HPL-toplaag, gemaakt van duurzaam Falcatahout. We blijven ons ontwikkelen om nog duurzamere keukens te produceren die mooi zijn voor mens én milieu. 

Milieuvriendelijk en Vooruitstrevend

Verantwoord hout
FSC®gecertificeerd

Bij het produceren van onze keukens wegen we verschillende belangen af; het milieu, de mens en economische aspecten. De materialen die verwerkt zijn in onze keukens zijn duurzaam ingekocht onder FSC®-certificaat. Dit betekent concreet dat voor elke boom die gekapt is voor de productie van een Bribus keuken, er weer een nieuwe boom wordt geplant. Dit met als doel meer verantwoord bosbeheer wereldwijd. Zo houden we ons ecosysteem voor toekomstige generaties in evenwicht. Bribus heeft een partnerschap met FSC® Nederland en stimuleert hiermee de vraag naar FSC®-producten. 

FSC logo

Bribus Eco-keukens zijn FSC®-gecertificeerd

Jonge boom in verantwoord bosbeheer

Voor elke boom die gekapt wordt voor de productie van Bribus keukens,
Wordt weer een nieuwe boom geplant!

MULTIPLEX WERKBLAD
Falcwood

Productontwikkelingen van werkbladen richten zich vooral op het reduceren van gewicht, zonder daarbij afbreuk te doen aan de schroefvastheid, vochtbestendigheid en stabiliteit. Voor multiplex werkbladen leek dat lange tijd onhaalbaar. Tot we in 2018 in aanraking kwamen met Falcwood, een multiplex werkblad met een HPL-toplaag gemaakt van Falcata hout. Deze samenstelling resulteert in een werkblad dat 40% lichter is dan de gebruikelijke multiplex werkbladen. Falcata is een houtsoort uit Indonesië die wordt gebruikt door boeren bij het telen van hun voedselgewassen. Na zeven jaren groei geven ze te veel schaduw en worden ze legaal gekapt en vervolgens onder de uitstekende FLEGT-voorwaarden verscheept. Het ideale materiaal voor een duurzame keuken.  

Boom die verantwoord gekapt wordt t.b.v. duurzame keukens
Prototype circulaire keuken Bribus

DE OPTIMAAL DUURZAME KEUKEN,
De circulaire keuken

Samen met de TU Delft werken we aan een keuken met een veel langere levensduur dan de gebruikelijke 20 jaar; de circulaire keuken. Niet zomaar een ambitie, want in 2019 presenteerde het ontwerpteam daadwerkelijk het eerste prototype. Op technisch vlak wisten ze te bewijzen dat een circulaire keuken kan; je kunt eenvoudig delen vervangen of toevoegen. Door die flexibiliteit kan de opstelling in grote lijnen veel langer blijven staan en zich aanpassen aan nieuwe wensen. Dit zorgt voor een veel langere levensduur. Ondertussen is de ontwikkeling van prototype 2 in volle gang, waarbij een volledige circulaire keukenserie wordt ontwikkeld. Daarnaast worden veertig keukens van dit prototype geproduceerd en getest onder verschillende type gebruikers.

Climate KIC

Lees meer

90% VAN DE BLOOTSTELLING AAN ULTRAFIJNSTOF
Vindt binnen plaats

Kookplaat en afzuigkap keuken

Bribus’ bijdrage
Onderzoek fijnstof

Moeten wij ons zorgen maken over fijnstof in huis? Het antwoord hierop is eenduidig: ‘ja’. Aan onderzoeksorganisatie TNO stelden wij een testkeuken beschikbaar voor doelgericht onderzoek naar energie-efficiënte reductie van kookemissies. Wat bleek? In je eigen huis, bij het bereiden van de warme maaltijd, kun je weleens blootstaan aan meer fijnstof dan tijdens een fietstocht in de buurt van de snelweg. Als je een afzuigkap hebt met voldoende capaciteit, dan maakt het niet uit. Maar dat is lang niet altijd het geval. Daarom pleiten wij er samen met TNO voor om de regelgeving te herzien en aanvullende eisen te stellen aan de afzuiging van kookemissies. Daarnaast benadrukken wij in verkoopgesprekken altijd het belang van een goede afzuigkap om fijnstof in huis te verminderen. 

DÉ PARTNER VOOR
Duurzaam advies

Bouwprojecten worden steeds vaker vanuit een duurzame, milieuvriendelijke benadering uitgevoerd. De keuken is een wezenlijk onderdeel van een woning en kan dan niet achterblijven om het project van A tot Z milieubewust op te leveren. Daarom is Bribus dé partner als het gaat om advies omtrent een duurzame keuken. Ook dat is de meedenkkracht van Bribus - juist in een vroeg stadium van het proces.

Onze werkwijze

Symbolische weergave duurzaam advies