De Waalboog

Zorg- en keukenexpertise gebundeld
Voor op maat gemaakte zorgkeukens

In 2020 startte (woon)zorg-organisatie De Waalboog een groot nieuwbouwproject in het heuvelachtig landschap van de stuwwal van Nijmegen. Dit initiatief is ontwikkeld om een passende woonomgeving te bieden die aansluit bij de behoeften van de bewoners. Vier van de in totaal zes woongebouwen zijn al in gebruik genomen. Bewoners en medewerkers genieten er van ruime, lichte studio’s en fijne huiskamers met een eigen keuken. Het gehele project is verdeeld over drie fases, waarbij elke fase naar verwachting 1,5 tot 2 jaar duurt. Met expertise in zorgkeukens, levert Bribus maar liefst 24 groepskeukens.

Bribus dacht mee en adviseerde ons goed om te voldoen aan de specifieke behoeften in de zorg.

Corine Aarnoudse-Laarakkers, Projectmanager Vastgoed bij De Waalboog

De Waalboog
De Waalboog keuken voorzijde
De Waalboog keukenkasten
De Waalboog keuken
Keuken De Waalboog
Keuken De Waalboog voorzijde
De Waalboog pand
De Waalboog
De Waalboog panden

Giesbers, de aannemer voor dit project, introduceerde Bribus als keukenleverancier toen het proces al in volle gang was. Dit bracht direct een uitdaging met zich mee. Corine Aarnoudse-Laarakkers, Projectmanager Vastgoed bij De Waalboog: “Het was een uitdaging om de keukens perfect te laten aansluiten op de al voltooide bouwwerkzaamheden, zoals de fundering en het leidingwerk.” Ook vereiste de strakke deadline voor dit project snelle communicatie. René Knipscheer, Accountmanager zorg bij Bribus: ”In de beginfase hebben we veel overlegd met De Waalboog en de aannemer, waarbij we regelmatig om de tekentafel heen zaten. Met de vraag hoe we op korte termijn passende keukens konden realiseren.” De goede en nauwe samenwerking resulteerde in een succesvol project.

100% maatwerk 
Voor gebruiksvriendelijke zorgkeukens

Hoewel de eerste fase onder hoge tijdsdruk stond, boden de volgende fasen meer ruimte voor advies. Gericht op het creëren van huiselijke, tijdloze en gebruiksvriendelijke keukens. Waar medewerkers prettig maaltijden voor grote groepen kunnen bereiden. Corine: “Bribus dacht goed mee met onze nieuwe visie op voeding. Waar we voorheen maaltijden regenereerden, bereiden we nu dagelijks vers eten. Bribus adviseerde ons over de selectie van apparatuur en de optimale hoogte voor deze apparaten. Om zo te voldoen aan de specifieke behoeften in de zorg." 

René: “De keuken moet zowel voor de bewoners als het personeel geschikt zijn. Dit vraagt om maatwerk, van de keukenindeling tot de apparatuur. De ergonomische werkhoogte is daarbij heel belangrijk, aangezien de keuken voor medewerkers hun werkplek is.” Corine voegt daaraan toe: “In alle gebouwen zijn de keukens uniek, afgestemd op de bewoners en de medewerkers. Bij sommige keukens hebben we bijvoorbeeld een onderrijdbaar gedeelte gecreëerd, zodat ook mensen in een rolstoel actief kunnen meekoken.”

Duurzame keukens door 
Slimme keukenapparatuur

De duurzaamheid van keukens speelt ook een belangrijke rol. Dit komt onder meer terug in de keuze van apparatuur. René legt uit: “Neem bijvoorbeeld de sluiting van een koelkastdeur. In de zorg wordt een koelkast intensief gebruikt. Door het constante openen moet het apparaat meer koelen. Koelkasten met een sleepdeursysteem en een afdichtingsstrip zijn kwetsbaarder voor slijtage dan modellen met een deur-op-deur systeem. Door dit mee te nemen in ons advies, verlengen we de levensduur van keukens.” Bij Bribus denken we ook mee nadat de keuken geplaatst is. Bij de verhuizing naar nieuwe gebouwen ontvangen de medewerkers van De Waalboog demonstraties. Een expert van Bribus laat zien hoe ze de apparatuur het beste kunnen gebruiken.

Partnerschap 
Voor de lange termijn

René: Dit project illustreert hoe de combinatie van zorgkennis van De Waalboog en de keukenexpertise van Bribus tot mooie resultaten leidt. Zo bouw je samen aan een partnerschap voor de lange termijn.” Corine: “Vanwege de lange samenwerking weet je goed wat je aan elkaar hebt en welke mogelijkheden er zijn. Het contact tussen René en mij verloopt heel goed. We verwachten dit project in 2025 af te ronden en bevelen voor toekomstige ontwikkelingen zeker de samenwerking met Bribus aan.”

Doelgroep
Zorg sector