68,5% CO₂-reductie in 2024

Bij Bribus werken we actief aan energiebesparing, het terugdringen van CO₂-uitstoot en het inzetten van duurzame energiebronnen. Binnen onze bedrijfsvoering, in projecten en in de keten reduceren we CO₂-uitstoot met behulp van de CO₂-Prestatieladder. Dit instrument helpt ons inzicht te krijgen in onze uitstoot en ondersteunt ons bij het realiseren van verdere vermindering.

Bomen

Wat is de CO₂-Prestatieladder?

De CO₂-Prestatieladder is een instrument voor CO₂-management. Ontwikkeld door Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen. De ladder bestaat uit vijf niveaus. Bij niveau 1 tot en met 3 werkt een organisatie aan CO₂-reductie binnen de eigen bedrijfsvoering en projecten. Op niveau 4 en 5 ligt de focus ook op de uitstoot binnen de hele keten en sector.

Het niveau waarop een organisatie zich bevindt, wordt beoordeeld op basis van vier invalshoeken:

  1. Inzicht: het in kaart brengen van energiestromen en de CO₂-footprint.
  2. Reductie: het opstellen van concrete doelstellingen voor CO₂-reductie.
  3. Transparantie: het structureel communiceren over het CO₂-beleid.
  4. Participatie: actief deelnemen aan initiatieven in de sector op het gebied van CO₂-reductie.

Voortgang CO₂-reductie

In 2021 bedroeg onze CO₂-uitstoot 2897,61 ton. In 2024 hebben we dit weten terug te brengen naar 915 ton. Deze reductie van maar liefst 68,5% hebben we gerealiseerd door onder andere:

  • De overstap van diesel naar HVO20-brandstof voor ons uitgaande transport.
  • Het inkopen van 100% Nederlandse windenergie.
  • De inzet van zonnepanelen voor de volledige energievoorziening van ons Business Center Amsterdam.
  • Het opstellen van een inkoopbeleid voor ons wagenpark.
  • De elektrificatie van leaseauto’s.

Duurzaam plaatmateriaal
We zetten ons actief in om de CO₂-uitstoot binnen de hele keten te verminderen. Van materiaalkeuze tot aan de verwerking van oude keukens. In ons assortiment bieden we voor een aantal frontkleuren een nog duurzamer plaatmateriaal aan: OrganicBoard. Dit materiaal bevat voor 50% organische lijm. Door dit actief aan te bieden dragen we bij aan een verdere reductie van de CO₂-uitstoot in onze keten.

End-of-life verwerking kasten
Oude keukens worden nog te vaak verbrand door afvalverwerkers. Wij kiezen bewust voor een andere aanpak en werken samen met afvalverwerker Remondis, die alle keukens die wij afvoeren gegarandeerd recycleert. Vanaf 2025 breiden we deze samenwerking verder uit: ook bij renovatieprojecten zorgen we ervoor dat oude keukens via Remondis worden afgevoerd. Zo kunnen we zoveel mogelijk oud spaanplaat recyclen. 

Inzicht in onze energiestromen

Sinds 2021 brengen wij onze CO₂-footprint in kaart. Onderstaande afbeelding geeft ons energieverbruik over 2024 weer. De uitstootgegevens zijn onderverdeeld in twee categorieën.

Bij scope 1 spreken we over vervuiling die direct de lucht ingaat, zoals gasverbruik. Scope 2 gaat over indirecte CO₂-uitstoot, afkomstig van de productie van ingekochte energie, zoals elektriciteit. Deze indeling helpt ons om gerichter maatregelen te nemen en zo onze milieubelasting verder te verlagen. Scope 3 omvat de indirecte uitstoot van broeikasgassen die voortkomt uit de gehele keten, zoals inkoop, transport door derden, gebruik en afvalverwerking van producten.

Toekomstplannen

In 2024 bedroeg onze CO₂-uitstoot 915 ton, een reductie van 68,5% ten opzichte van 2021. In 2025 willen we deze afname verder doorzetten naar een totaal van 76%, gemeten ten opzichte van 2021. Dit willen we bereiken door onze vrachtwagens te laten rijden op HVO100 en door onze huidige maatregelen door te zetten. Onze vrachtwagens rijden inmiddels allemaal op HVO100, dit is in het vierde kwartaal van 2025 terug te zien in de CO₂-uitstoot. Voor scope 3 hebben we als doel om onze uitstoot met 5% te reduceren.

De afgelopen maanden hebben we ons gericht op het behalen van niveau 5 op de CO₂-prestatieladder, en dat is gelukt! Meer hierover lees je in dit artikel

CO2-Prestatieladder 2024
Newsletter

Ontvang onze nieuwsbrief

 
Img Header Contact