Lean bouwen volgens Dura Vermeer

01-11-2014
Lean bouwen volgens Dura Vermeer

Tijd en geld besparen door intensieve samenwerking

John Haverkort is adjunct-directeur van Dura Vermeer in Hengelo. Hij is er trots op dat het Lean bouwen inmiddels zijn vruchten afwerpt. “Na twee jaar ‘oefenen’ in de praktijk, werken we sinds begin 2013 volledig Lean”, vertelt hij. “Dit houdt in dat we bij ieder project waarde creëren voor de eindgebruiker en verspilling voorkomen. Zo blijven we onszelf en ons werkproces verbeteren, waardoor we ieder volgend project weer een stukje sneller en goedkoper kunnen realiseren.”

Nul opleverpunten

“Het reduceren van de faalkosten is een belangrijk onderdeel”, vervolgt John Haverkort. “Hiermee hebben we de afgelopen jaren flinke stappen gemaakt, waardoor we nu ieder project opleveren met nul opleverpunten. We zijn dus na de oplevering minder tijd kwijt aan het oplossen van foutjes, wat flink kan schelen in het budget. Een win-winsituatie dus! Maar er zijn meer verbeteringen mogelijk en daar blijven we actief aan werken. Dit doen we met vaste partners, in langdurige samenwerkingsverbanden. We zijn goed op elkaar ingespeeld, kennen elkaars verwachtingen en respecteren elkaars expertise.”

Werkbare planning voor iedereen

Hoe gaat Lean bouwen in z’n werk? “Tijdens de gezamenlijke planningsessie maken we met alle belangrijke samenwerkingspartners een planning die voor iedereen werkbaar en haalbaar is”, legt John Haverkort uit. “Zes weken vóór de start van de bouw bespreken we met elkaar of deze nog steeds haalbaar is. Tijdens de bouw monitoren we iedere week samen hoe het gaat. Hierbij kijken we een week terug – wat ging er mis en wat kon er beter? ¬– en een week vooruit – loopt iedereen op schema of moeten we bijsturen? Ook bespreken we iedere morgen met de medewerkers op de bouwplaats kort de planning voor die dag en of alles naar wens verloopt. Ten slotte houden we na afloop van het project een verbeterbespreking, waarbij we de oorzaak achterhalen van dingen die stroef liepen of fout gingen. Met uiteraard verbeterpunten voor de volgende keer.”

Scherp blijven

Eric Langenhof, accountmanager van Bribus, is enthousiast over deze manier van werken: “We hebben nu samen zo’n zes projecten op deze manier gerealiseerd. Met als grote voordeel dat we direct vanaf het begin kunnen meedenken, tekeningen van keukenopstellingen kritisch kunnen bekijken en adviezen kunnen geven ter verbetering. We komen dus niet voor verrassingen te staan. In het begin kostte deze manier van werken extra tijd, maar daar plukken we nu de vruchten van. We streven naar één handeling per woning per dag, zodat we elkaar niet voor de voeten lopen en niet onnodig op elkaar hoeven te wachten. Op deze manier kunnen we zo strak mogelijk plannen. Bovendien houdt het ons als bedrijf ook scherp. En als samenwerkende partijen in een bouwproject verbeterpunten voor onze werkwijze zien, dan horen we die uiteraard graag!”

Eigen verantwoordelijkheid

John Haverkort vult aan: “Alle partners werken open en transparant, ieder met zijn eigen verantwoordelijkheid. Beschadigt iemand een keer iets, dan wordt dat gemeld, zodat we het zo snel mogelijk kunnen oplossen. Open en eerlijk zijn, daar draait het om. Dat doen we ook richting de toekomstige bewoners: werden zij vroeger zoveel mogelijk van de bouwplaats geweerd, nu zijn ze iedere twee weken op vrijdagmiddag van harte welkom. Een mooie gelegenheid om wensen en verwachtingen door te spreken. Dat voorkomt veel aanpassingswerk achteraf.”

Net als thuis

“Een belangrijk punt van Lean werken, is dat je afwijkt van de bekende paden”, zegt Eric Langenhof. “Je moet ieder proces opnieuw bekijken en bedenken: wat is handig en praktisch? Dat de tegelzetter vóór of na de keuken komt bijvoorbeeld. Samen bespreken we wat werkbaar is voor iedereen, zodat we nog sneller, beter en veiliger ons werk kunnen doen. Op deze manier blijven we onze normen bijstellen, waarbij onze stelregel blijft: is het geworden zoals je het thuis ook had willen hebben?”

Ga terug naar het nieuwsoverzicht