Bribus gaat internationaal

01-12-2014
Bribus gaat internationaal

Onderzoek naar afzetmarkt in Duitsland, België en China

Van oudsher produceren we alleen voor de Nederlandse markt, voornamelijk voor woningcorporaties”, vertelt Ton ten Bokum. “Maar we hebben de afgelopen twee jaar gemerkt dat de markt verandert: er is meer vraag naar luxere huurwoningen. Daarom zijn we ons ook op de vastgoedmarkt gaan richten, met een assortiment luxere keukens. Zo zijn we breder georiënteerd en niet te kwetsbaar. De volgende stap is om te bekijken of we ook internationaal aan de weg kunnen timmeren. En de eerste tekenen zijn goed!”

Marktonderzoek

“We zitten nota bene op nog geen vijftig meter van de Duitse grens, dus het is eigenlijk logisch om ook daar te proberen voet aan de grond te krijgen”, vervolgt Ton ten Bokum. “Maar dat vraagt wel een andere benadering: huurders in Duitsland zijn gewend voor hun eigen keuken te zorgen, terwijl in Nederland de corporatie daarvoor verantwoordelijk is. In eerste instantie richten we ons op Nordrhein-Westfalen, waar we een marktonderzoek naar de kansen en bedreigingen laten uitvoeren. Ook in België doen we dat. Liggen daar kansen voor Bribus, dan gaan we deze markt stap-voor-stap en goed voorbereid betreden.”

Flatpack

Samenwerken met de Chinese markt zit er waarschijnlijk al in: de eerste gesprekken met een mogelijke samenwerkingspartner verliepen heel positief. “In China zijn mensen al decennialang gewend om keukens als zogenaamd ‘flatpack’ met onderdelen te kopen en zelf in elkaar te zetten”, legt Ton ten Bokum uit. “Maar een steeds groter deel van de bevolking krijgt meer geld te besteden en wil graag een wat luxere, modernere keuken van een betere kwaliteit, die kant-en-klaar geplaatst wordt. Bovendien worden in China de komende vijf jaar zo’n 65 miljoen appartementen gebouwd. Bribus wil dit gat in de snel groeiende markt natuurlijk graag helpen invullen.” 

Chinese smaak

Ton ten Bokum is inmiddels al een paar keer naar China afgereisd om met een grote marktpartij de details van een eventueel samenwerkingsverband te bespreken. “We hebben een aantal monstersets opgestuurd en aan de hand daarvan bespreken we welke stijlen en kleuren aansluiten op de Chinese smaak. De marktpartij waarmee we in gesprek zijn, is in eerste instantie erg geïnteresseerd in Bribus als leverancier. In een later stadium is het ook een optie om daar een Bribus-fabriek op te zetten. Maar dat is nog ver weg. We moeten ons eerst goed verdiepen in de Chinese markt, onze rechtspositie daar, marketing, betaling… noem maar op. Een spannend, maar erg leuk proces waar ik veel van verwacht!”

Ga terug naar het nieuwsoverzicht