Het geheim van FalcWood werkbladen

07-09-2020
Het geheim van FalcWood werkbladen

De combinatie van gewicht en afmetingen maakt een werkblad soms behoorlijk onhandelbaar. Productontwikkelingen van werkbladen richten zich vooral op het reduceren van het gewicht, zonder daarbij afbreuk te doen aan de schroefvastheid, vochtbestendigheid en stabiliteit. “Echter, Voor multiplex werkbladen bleek dat lange tijd onhaalbaar. Het één ging altijd ten koste van het ander.” Aan het woord is Joop Boerekamps, manager productontwikkeling en procesontwikkeling bij Bribus. In 2018 kwam FalcWood, als spin-off van de circulaire keuken, bij Boerekamps en zijn team op de radar. Bribus zag in FalcWood een materiaal dat de potentie had om als werkblad een succesvolle en vooral duurzame productgroep te vormen. Zo maakte het product via Bribus een overtuigende entree op de Nederlandse markt. 

40%
Lichter

FalcWood is een multiplex werkblad met een HPL toplaag gemaakt van Falcata hout. Deze samenstelling resulteert in een werkblad dat 40% lichter is dan de gebruikelijke multiplex werkbladen. “Dat was toch wel een lange zoektocht”, vervolgt Joop. “Nu hebben we met FalcWood iets bijzonders in huis. Het werkblad is goed handelbaar door het lichte gewicht, maar ook schroefvast, watervast en stabiel. Die zaken waren altijd moeilijk te verenigen, maar komen allemaal samen in de werkbladen van FalcWood. Sterker nog, de schroefvastheid is zelfs béter dan standaard multiplex werkbladen.”

De
Herkomst

Falcata is een houtsoort uit Indonesië en wordt vooral gebruikt door boeren bij het telen van hun voedselgewassen. De Falcata boom wordt door de boeren geplant om schaduw te geven, de bodem te verrijken en de waterhuishouding van de bodem te verbeteren. Daarmee is het een belangrijk hulpmiddel voor het efficiënt telen van voedsel. Na circa zeven jaren groei geven Falcata bomen te veel schaduw en worden ze legaal gekapt en vervangen door nieuwe aanplant. De gerooide boom wordt vervolgens onder andere gebruikt voor de productie van multiplex.

Ecologisch
In balans

De FalcWood werkbladen zijn (nog) niet voorzien van het FSC®-keurmerk. Dat zorgt soms voor wat terughoudendheid bij afnemers. “Toch moet dat in het juiste perspectief worden gezien. Bij Bribus staat duurzaamheid zéér hoog op de agenda. Een rode draad in onze activiteiten kun je wel zeggen. En juist daarom zijn wij zo enthousiast over FalcWood en de Falcata boom als bron. FSC® Nederland is natuurlijk een belangrijke organisatie waarmee wij niet voor niets een partnerschap zijn aangegaan”, vertelt Joop. “Echter, de Falcata boom moet je zien als een bijproduct. Die komen niet uit een speciaal beheerd bos, maar staan op de akkers van Indonesische boeren. Die boeren zijn niet in staat om de geldelijke bijdrage te leveren die FSC® vraagt voor het terugdringen van illegale houtkap en verbetering van bosbeheer over de hele wereld.

Daarom is het goed om duurzaamheid, ondanks het onmisbare werk van FSC®, breder te zien. De Europese Unie doet dat gelukkig ook en heeft daarom FLEGT in het leven geroepen. Een wetgeving die de import van hout reguleert en voorkomt dat illegaal gekapt hout vanuit Indonesië naar Europa wordt verscheept. De warenautoriteiten in Nederland controleren de import van Indonesisch hout. Juist Falcata, als je kijkt naar de herkomst, voldoet aan deze wetgeving en ook FSC® erkent de uitstekende FLEGT-voorwaarden.”

Een
Blijvertje

Vooral onder woningcorporaties blijken de FalcWood werkbladen populair. Het lichte gewicht van de bladen, zonder dat er concessies worden gedaan aan de kwaliteit, wekte al snel de interesse bij de corporaties. Inmiddels zijn de werkbladen dan ook al enige tijd in productie bij Bribus. In de fabriek in Dinxperlo komen ze in lange lengtes binnen. Daar worden ze op maat gezaagd en verder nabewerkt, zoals het maken van uitsparingen. “FalcWood is zéker een blijvertje. Het was even een zoektocht, maar met FalcWood bieden we nu een kwalitatief hoogwaardig, lichtgewicht multiplex werkblad. En als je kijkt naar de herkomst en de recyclebaarheid van het product, dan voldoet het ook nog eens aan onze strenge duurzaamheidseisen”, besluit Joop. 

Meer weten over de toepassing van FalcWood werkbladen in de keukens voor uw project? Uw accountmanager van Bribus helpt u graag verder.

Onze contactpersonen voor al uw vragen

Ga terug naar het nieuwsoverzicht