Leger des Heils keuken

Door Eigen Haard gesponsorde keuken
Buurtproject Leger des Heils Amsterdam

In heel het land is iedereen welkom in een van de circa veertig  buurtsteunpunten van het Leger des Heils. Voor een gratis kopje koffie, gezelschap en gezelligheid. In het nieuwe buurtsteunpunt in Amsterdam-Noord kan nu ook samen worden gekookt, in een keuken van Bribus.

We wilden graag een kookeiland, omdat je daar met verschillende mensen makkelijk en op een gezellige manier aan kunt werken. En het mooie is: dat mochten we zelf uitkiezen!

Geert Remigius, projectmanager Leger des Heils Goodwillcentra Amsterdam.

Leger des Heils keuken
Leger des Heils

Naast de zorg voor onder anderen verslaafden, dak- en thuislozen, tienermoeders, zwerfjongeren en jongeren met een licht verstandelijke beperking, zet het Leger des Heils zich in voor mensen die eenzaam zijn. En dat zijn er nogal wat. Uit onderzoek blijkt dat alleen al in Amsterdam 300.000 mensen zich eenzaam voelen, dat is 48% van de volwassenen. 80.000 Amsterdammers voelen zich zelfs extreem eenzaam. “Dat zijn harde cijfers”, zegt Geert Remigius, project- en clustermanager bij het Leger des Heils. “Vandaar dat we ook veel aandacht besteden aan onze buurtsteunpunten, waar mensen elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten. Zodat zij een groter sociaal netwerk kunnen opbouwen en steviger in hun schoenen komen te staan.”

Aanspraak en contact

Adiël Vader is coördinator van de vier buurtsteunpunten in Amsterdam. Hij vertelt: “Een buurtsteunpunt is een fijne plek om naartoe te gaan. Het is er gezellig, je vindt er aanspraak en je legt makkelijk contact met buurtgenoten. In het steunpunt kunnen ze gratis koffie drinken, een spelletje doen of de krant lezen. Maar ook meedoen met yoga, bingo, handwerken of de avonturenclub voor kinderen. Daarnaast kan men er deelnemen aan gespreksgroepen en voor een klein bedrag kleding kopen die door anderen zijn gedoneerd. Zo verbinden we mensen met elkaar die niet zo makkelijk aansluiting vinden.”

Geschikte keuken

Veel bezoekers gaven aan dat zij ook graag willen helpen met koken, maar daarvoor was de keuken niet geschikt. Toen woningcorporatie  Eigen Haard - waar we regelmatig mee samenwerken - dat hoorde, boden zij aan om een bijdrage te leveren voor een mooie open keuken. Een aanbod wat voortkomt uit maatschappelijk verantwoord  ondernemen waar we super blij mee zijn.

Prachtig resultaat

We wilden graag een kookeiland, omdat je daar met verschillende mensen makkelijk en op een gezellige manier aan kunt werken”, legt Geert Remigius uit. “En het mooie is: dat mochten we zelf uitkiezen! Mensen van Bribus kwamen langs met informatie en advies. We wilden graag eenvoudig te bedienen apparatuur en een robuuste keuken die makkelijk schoon te houden is. Al onze wensen zijn ingewilligd, dat hadden we nooit verwacht. We zouden zelf de achterwand moeten betegelen, maar wilden eigenlijk liever een wandplaat. Ook dit is geregeld. Echt fantastisch!” Adiël Vader is net zo enthousiast: “De nieuwe keuken is prachtig. Hij is vanuit de hele ruimte te zien en nodigt echt uit om mee te komen helpen koken. De keuken vormt het hart van het buurtsteunpunt. Wij zijn er ontzettend blij mee!”

 

Doelgroep
Zorg sector,