Opleiding keukenmonteur

Keukenmonteurs in opleiding
Thijmen, Max en Quinten

We hebben leuk werk én halen straks een diploma

Thijmen, Max en Quinten

Vriendschap en ambitie

Vier dagen in de week gaan ze mee als leerling keukenmonteur, ieder met hun eigen leermeester, één dag in de week zitten ze op school. Thijmen, Max en Quinten horen bij de eerste lichting ‘keukenmonteur’ leerlingen aan het Deltioncollege in Zwolle.

Thijmen, 20, startte onlangs als leerling-keukenmonteur bij Bribus na een baan als stratenmaker. Geïnspireerd door zijn vriend Max (20), die al twee jaar bij Bribus werkt. Nu gaan ze samen de opleiding volgen. Max: “Ik heb al twee jaar bij Bribus in de praktijk meegedraaid. Heel leuk, maar ik wilde graag ook een diploma halen.” Quinten, pas zestien, begon op zijn vijftiende bij Bribus. Hij bezocht de opendag in zijn werkkleding. Hoewel hij wat terughoudend is over school, gelooft hij wel dat het hem iets waardevols gaat brengen.

Investeren in talent

Doordat de jongens de opleiding volgen, kunnen ze aan het werk bij Bribus, vertelt Geertje Haanstra, zij begeleidt de leerlingen vanuit Bribus. “Wij willen investeren in onze mensen en kiezen echt voor een duurzaam personeelsbeleid. Het is belangrijk dat de jongens alles leren. De school geeft een basis, in de praktijk gaan we nog een stukje verder.”

Reemond is één van de leermeesters. Zelf kwam hij – inmiddels alweer negentien jaar geleden – ook als leerling binnen. Reemond: “Heel leuk om nu zelf jongens op te leiden.” Geertje: “Bij Bribus leiden we al lang monteurs op. Ze krijgen bij ons altijd één op één begeleiding. Het is als bedrijf natuurlijk ook belangrijk dat je goede opleiders hebt, daar hebben we stevig in geïnvesteerd. We focussen niet alleen op verse aanwas en leerlingen, maar ook op monteurs die op hun beurt leermeester worden.”

De weg naar vakmanschap

Na een jaar krijgen de jongens een mbo-niveau 2 diploma, na het tweede jaar volgt het allround keukenmonteur niveau 3 diploma. Max: “Ik vind het werk echt leuk. Dat je het met z’n allen doet, samen projecten oppakt en dan iets moois opbouwt vanaf niks. Vorige week hadden we een keuken met een ingebouwde kastenwand. Best ingewikkeld, maar daardoor ook een uitdaging. Ook dat is zeker leuk.”

Thijmen had nooit over dit werk nagedacht. Thijmen: “Toen ik hoorde dat Max bij Bribus werkte en daar heel positief over vertelde, besloot ik bij Bribus te solliciteren. Ik had ander werk, maar dit leek me veel leuker. Het is lichamelijk minder zwaar dan stratenmaken en het is hier veel gezelliger.” Na een meeloopdag besloot hij ervoor te gaan. “Eigenlijk is een dag te kort om te ontdekken wat het werk precies inhoudt, maar het leek me meteen echt leuk en dat blijkt te kloppen.” En dat hij nu ook weer school moet? “Ik heb er zin in!” reageert Thijmen enthousiast. “Dit keer heb ik er zelf voor gekozen, dat is echt anders dan wanneer het moet.”

Met Max, Thijmen en Quinten heeft Bribus drie jonge, enthousiaste leerlingen aan boord.

Ga terug

  • Gunther Freriks

    Expeditiemedewerker & Chauffeur

  • Denis Hulshorst

    Keukenmonteur/Voorman

  • Thijs van Westerop

    Accountmanager