Greenworks: het groene label van Raab Karcher

01-01-2015
Greenworks: het groene label van Raab Karcher

Gerhard Hospers is adjunct-directeur van Greenworks en mede- verantwoordelijk voor de totstandkoming van het label. "Met de keuze voor bouwmaterialen werd altijd nagedacht over de toepasbaarheid van het product, het onderhoud en de prijs. Daar is nu een nieuwe dimensie aan toegevoegd: duurzaamheid. Maar pas met een officieel keurmerk denkt een klant iets van toegevoegde waarde te hebben. Raab Karcher vroeg zich af: hoe communiceren wij naar onze afnemers dat juist duurzaamheid die toegevoegde waarde is? En wat is een goede methodiek om een claim op duurzaam te leggen?”

Scoren op de levenscyclus

“Momenteel zijn onze afnemers uit de bouwkolom nog erg bezig met de EPC-eis van 0,4. De volgende stap is de milieuprestatieberekening”, legt Gerhard Hospers uit. ”Wij ontwikkelden een methode om de duurzame eigenschappen van een product inzichtelijk te maken: de Greenworksscore. De milieubelasting van een product wordt berekend aan de hand van de levenscyclusanalyse. Bij onze methode baseren we de score op tien duurzame materiaal- en productie eigenschappen van de levenscyclus: van winning van grondstoffen tot en met hergebruik en recyclebaarheid. Greenworks stelde een assortiment samen met producten die hoog scoren op deze eigenschappen, waaronder de Bribus Eco keuken. Zo stellen we onze afnemers in staat om goede keuzes te maken.”

Meer voor elkaar betekenen

Vincent Löke, key accountmanager Bribus, is trots op ‘zijn’ plek in het duurzame assortiment: “Als je het assortiment bekijkt, is de Bribus Eco keuken niet meer gelijkwaardig aan concurrenten, maar stijgt er zelfs bovenuit. 

Raab Karcher is één van onze wederverkopers en loopt in de bouwkolom ver voorop wat betreft duurzaamheid. Dit sluit aan bij de ecologische gedachte van Bribus. Greenworks is voor ons de juiste partner, waar wij graag aan gerelateerd worden. Qua logistiek werken we ook steeds meer samen. Als een afnemer van Greenworks kiest voor de Bribus keuken, leveren wij deze af bij de betreffende vestiging. Raab Karcher levert vervolgens, met hun eigen logistieke proces, alle bestelde producten tegelijk op de juiste bestemming.” 

Leren, zien en doen

Gerhard Hospers: “Wij merkten dat de bouwkolom moeite had om de focus op duurzaam te leggen en echt verandering tot stand te brengen. Hiervoor hebben we de Greenworks Academy opgericht: een aanbod aan gratis trainingen voor al onze klanten aangesloten bij Greenworks: van ZZP’er tot architect. We nemen de klant aan de hand mee door trainingen in drie thema’s: leren, zien en doen. Naast de op maat georganiseerde trainingsdagen bieden we ook gestandaardiseerde opleidingen aan. Van een thematische cursus, zoals luchtdicht bouwen, tot een gecertificeerde cursus voor de vakman. Vincent Löke vult aan: “Op zo’n trainingsdag voor klanten is Bribus één van de sprekers. Daar zit een commerciële kant aan: waarom is de Bribus keuken anders dan anderen? Maar ook een technische kant: hoe steekt het hele plaatje in elkaar? Bovendien presenteren we de Eco keuken in het mooie opleidingscentrum van Greenworks.”

Duurzaam bouwen is geen hype

“Veel producenten denken dat ze moeten meeliften op de ‘hype’ om duurzaam te zijn, om zo hun imago op te krikken”, zegt Gerhard Hospers. “Er worden bijvoorbeeld één á twee producten uit het assortiment duurzaam geproduceerd. Bribus doet het tegenovergestelde, van één duurzaam product naar een volledig duurzaam assortiment in 2015. Maar Bribus denkt ook verder: zelfs de verlichting in het bedrijfspand is LED en door houtafval te verbranden wordt de fabriek verwarmd. Een toekomstperspectief dat zeker niet duidt op een hype. Wanneer een consument of afnemer vraagt naar een lijst met biobased producten, staan Bribus keukens daar dus ongetwijfeld tussen.”

Ga terug naar het nieuwsoverzicht