Bribus Leyhoeve Buitenkant -  Keukens Zorginstellingen

De Leyhoeve Groningen
Een uniek concept


Mensen samen aangenaam oud laten worden. Dát is het doel van De Leyhoeve in Groningen wat zich heeft vertaald naar een bijzonder woonconcept waarin beleving centraal staat. Een beproefde aanpak, want na Tilburg en Berkel-Enschot was Groningen aan de beurt om kennis te maken met deze vernieuwende kijk op wonen. Om precies te zijn: wonen voor 55-plussers en voor senioren met een vorm van dementie of een somatische zorgvraag. Bribus realiseerde voor deze bijzondere locatie ruim tweehonderd keukens.

Voor de woonkamerkeukens voor het zorggedeelte ben ik met collega’s in de Bribus-showroom in Dinxperlo geweest. De prachtige showroom bracht mij ook weer op nieuwe ideeën.

Lilach de Kraa, Projectmanager De Leyhoeve

Bribus Leyhoeve Buitenkant -  Keukens Zorginstellingen
Bribus_leyhoeve_lilach
Bribus Leyhoeve Keuken Groen -  Keukens Zorginstellingen
Bribus_leyhoeve_keuken bruin
Direct bij de entree van het indrukwekkende Woonlandschap de Leyhoeve (de officiële benaming) wordt duidelijk wat bedoeld wordt met gastvrijheid en beleving. Veel medewerkers die dit project realiseerden komen uit de hotelbranche en dat zie je. De lobby, de bar, de brasserie, de Coffee Corner en de pizzeria hebben de allure en uitstraling van een luxueus hotel, waarin bewoners en hun bezoekers zich direct op hun gemak voelen. Projectmanager Lilach de Kraa is de sturende en organiserende kracht achter het team dat de missie en visie van De Leyhoeve waarmaakt. Mensen gelukkig maken en met eigen ogen zien dat dit lukt, is haar drijfveer. 

 

Een uniek concept

“Hier in Groningen hebben we ruim 200 reguliere woningen voor mensen, vaak echtparen, die ook op latere leeftijd willen blijven samenwonen en van het leven willen genieten. Mocht er een zorgsituatie ontstaan voor een van beiden, dan kan diegene intern verhuizen naar onze zorgafdeling. Maar zo woont het stel toch nog onder één dak. Binnen de zorgafdeling hebben we tien gemeenschappelijke huiskamers. Elke kamer is uniek, heeft een eigen stijl en beleveniswereld en daar zijn ook de keukens op aangepast”, vertelt Lilach. 

De gebruikte prints op de muren en de vloeren, in de huiskamers en op de gangen, geven een volstrekt unieke uitstraling aan het zorggedeelte. Je kijkt je ogen uit in bijvoorbeeld de Delfts Blauw-kamer of de Muziekkamer waarin een heuse jukebox onderdeel lijkt van de woonkamer. Allemaal bedoeld om bewoners in positieve zin ‘te prikkelen’ en tegelijkertijd familieleden in een sfeervolle omgeving een bezoek te kunnen laten brengen aan hun dierbare. “En de keuken is natuurlijk het hart van een woning. Die zie je dus ook nadrukkelijk terug in de huiskamers”, aldus Lilach. “Onze huiskamers worden gerund door twee of drie huiskamervaders en –moeders. Mensen met een zorgzaam karakter, die lekker kunnen koken én een oogje in het zeil houden. 

 

Gedegen keuzes

We hebben hier dus te maken met ruim tweehonderd Bribus keukens voor de reguliere appartementen en nog eens tien keukens, perfect afgestemd op de sfeer van de huiskamers in de zorgafdeling. Voor het reguliere gedeelte putte Lilach uit haar ervaring uit de vorige projecten in Tilburg en Berkel-Enschot. “Ik heb geleerd hoe de bewoners kijken en welke keuzes ze maken. Die kennis neem je mee, maar desalniettemin hebben de bewoners ontzettend veel keuzevrijheid gehad. Voor de woonkamerkeukens voor het zorggedeelte ben ik met enkele collega’s in de Bribus-showroom in Dinxperlo geweest. Onder andere om tot een goede keuze voor de kleuren te komen. De prachtige showroom, die mijn verwachtingen overtrof, bracht mij ook weer op nieuwe ideeën. En tegelijkertijd ontmoette ik daar veel mensen die uitgebreid de tijd voor ons namen. Dat vond ik erg prettig en professioneel.” Dat er bij dergelijke keukens meer komt kijken dan het kiezen van kleuren bevestigt de enthousiaste projectmanager. “Naast het esthetische kijk je ook naar ergonomische zaken. Bijvoorbeeld witte kastjes op een witte muur geven voor mensen met dementie soms problemen met het inschatten van dieptes. Dus dan zorg je voor meer contrast. En de apparatuur moet uiteraard eenvoudig en intuïtief te bedienen zijn.” 

 

Gedeelde visie

Gedurende het project had Lilach contact met Martin Pongers, accountmanager bij Bribus. “Ik wilde gewoon één contactpersoon, dat werkt het beste. Elkaar de helpende hand bieden is een wisselwerking. Al hebben we zeker een keer flink gebotst, maar dan pak je de telefoon. We hebben allebei dezelfde intentie en dat is het neerzetten van een mooi project. Dus dan kijk je hoe je weer tot elkaar komt, je spreekt wat dingen uit en je kunt weer verder. Op diezelfde manier kijkt Bribus er ook tegenaan dus dat is erg fijn.”

Doelgroep
Zorg sector,